Podeu utilitzar aquesta informació sempre i quan en citeu l'origen i l'autor
 


DE QUAN ELS XIQUETS VAN ANAR A LA PRESÓ DE TARRAGONA

Autor: Xavier Güell i Cendra



Com és ben sabut, l’estrella dels castells ha sofert alts i baixos a través del temps. Ho diem, ja que si bé es coneixen diversos períodes esplendorosos d’història castellera, alhora també es té notícia de l’existència d’una etapa llarga en la qual l’activitat es va reduir als mínims.
 

No obstant això, en aquesta ocasió no volem recuperar de l’oblit alguna proesa pretèrita, ni esmentar el baix nivell a que es va arribar en temps passats, sinó que la nostra intenció es donar a entendre l’alt grau de popularitat i acceptació que el conreu d’aquest tipus de construccions humanes van aconseguir en el transcurs de la centúria passada.
 

En aquest sentit, ho volem exemplificar mitjançant la documentació de les actuacions castelleres que es van produir a Tarragona els dies 15 i 16 de gener de 1858, arran de festejar-se el natalici del primogènit baró de la reina Isabel II. Ho creiem fer així perquè som de l’opinió que l’estima pels castells entre el poble es pot reconèixer al llarg de la història, per exemple, quan la societat civil els ha fet lloc en celebracions profanes o seguicis magnificents. És a dir, quan s’ha disposat que el seu concurs -i el d’altres elements de les cercaviles de festa- havia de ser un número ineludible en motiu de festejar-se visites i entrades d’autoritats, coronacions, etc.1
 

Així mateix, volem afegir que el nostre parer creiem que se subratlla arran del fet que també es va ordenar aleshores que la població reclusa de Tarragona pogués gaudir de la diversió castellera.
 

Tarragona, els castells i el Príncep Alfons
 

Tarragona és una de les places castelleres amb més tradició. De tots és ben conegut que les seves diades de Sant Magí i Santa Tecla han estat, i són, un punt de referència del calendari casteller. I així, per exemple, tots sabem que Tarragona ha estat l’escenari d’algunes de les més grans gestes de la història -com els primers castells de nou documentats, el mític quatre de nou net o el debatut tres de nou net-.
 

Tanmateix, aquest cop volem presentar una de tantes vegades que els tarragonins van festejar esdeveniments de la família real espanyola amb el concurs de castellers. En relació a això, volem rememorar la manera com els tarragonins van celebrar el naixement del fill primogènit baró de la reina Isabel II, el príncep Alfons, el rei Alfons XII amb els anys.
 

Tot i que el natalici real es va produir la nit del 28 de novembre de 1857, una primera notícia de com els tarragonins havien de "solemnizar dignamente" aquell episodi no va sortir a la llum fins passat un mes d’haver vingut al món el nou Príncep d’Astúries. Amb tot, hem trobat que llavors ja es va preveure que els castellers hi havien de concórrer, atès que es va anunciar que "saldr(í)an además los Gigantes, habr(í)n torres ó castillos y se dar(í)a fuego en la cantera á los barrenos," entre d’altres números.2
 

Finalment, i després d’haver-se comentat inicialment a la premsa que les festes havien de ser els dies 6 i 7 de gener de 1858, les celebracions es van acordar pels dies 15 i 16 d’aquell mateix mes. La programació que va fer referència a la presència castellera va ser la següent: "El viérnes 15, por la mañana, habrá salvas y repique de campanas, los gigantes, las gaitas, las danzas y las músicas recorrerán las calles (...) por la tarde (...) torres ó castillos por los muchachos de Valls; nueva salida de los gigantes y demás (...) El sábado 16, músicas, danzas, torres y gigantes, como el dia anterior."3
 

Castells arreu de la ciutat
 

Consultada una crònica de la primera jornada festiva -el 15 de gener-, la seva lectura ens corrobora la participació castellera, a més de la del Magí de les timbales i la dels gegants. El text al qual fem referència és el següent: "Concluido el acto religioso el cortejo oficial retornaba á las Casas Consistoriales, precedido de los timbaleros, los Gigantes y la danza de los Valencianos que hizo algunas torres, no en el sitio que marcaba el programa sino frente la casa del Ayuntamiento y luego frente de la que habita el Excmo. Señor Gobernador militar"4
 

Tal com haureu llegit, els castellers van ser mencionats en aquesta ocasió sota l’arcaisme de ball de valencians, a diferència del que havia succeït en d’altres textos anteriors -que havíem presentat de la mateixa celebració-, car en aquests s’havia fet ús de les denominacions Xiquets de Valls -traduïda al castellà com "los muchachos de Valls"- o "torres ó castillos".
 

Així mateix, també volem comentar d’aquest escrit que es ressenya que les exhibicions més destacades es van produir aleshores davant de la residència del governador militar de la província i davant de la Casa de la Vila -a l’actual plaça de la Font-, i no on s’havia previst en el programa. Suposem que devia d’haver-se anunciat inicialment una gran actuació a la tradicional plaça castellera de les Cols, davant de les escales de la Catedral -a tocar d’on havia estat anteriorment la Casa de la Vila, en el carrer Major, que hi desemboca-.
 

Tanmateix, hem sabut d’un fet singular que va succeir durant la segona jornada de festa -el 16 de gener-, atès que una gasetilla ens ha fet esment que els castellers també van ser requerits per actuar a la presó de la ciutat. El text al qual ens referim és el que ve a continuació: "No podemos pasar en silencio lo que acaeció en la cárcel pública anteayer, debido á los benéficos sentimientos del señor Alcaide de aquel establecimiento don Sebastian Llavoré, el cual quiso que los pobres encarcelados disfrutasen en la fiesta de una de las diversiones más favoritas del país, como son las torres de hombres. Al efecto dispuso para los presos de los departamentos altos, permitiéndoles verlo desde la azotea, que se hiciesen algunas de dichas torres al frente del establecimiento, y para los de la sala baja, que entrasen en ella los de las gaitas y demás gente necesaria a hacérselos en la propia sala, con lo cual les facilitó un momento de espansión á los presos, propia del dia, sin que de ello haya tenido que arrepentirse el señor Llavoré, pues todos guardaron la misma circunspeccion como si estuvieran libres y en la calle."5
 

Com haureu pogut comprovar, la inèdita actuació castellera va ser a iniciativa del director de la instal·lació penitenciària, el qual, malgrat no excloure a cap reclús del divertiment, va preceptuar-hi algunes condicions. En relació a això, els presos més perillosos -suposem- van haver de restar al terrat, lloc des d’on van poder veure l’exhibició que els castellers van fer davant de la presó. Per la seva part, als condemnats a penes més lleus se’ls va permetre de confraternitzar amb els castellers i llur ineludible acompanyament musical, car aquests darrers van entrar a l’interior de l’edifici per "hacérselos en la propia sala."
 

Uns comentaris finals
 

En els darrers anys, diversos autors tarragonins han defensat l’existència de colles castelleres tarragonines durant gran part de la primera meitat del segle passat i fins l’any 1860, a més de en d’altres períodes de la història.6 En aquest sentit, se sap que "una COLLA, la llamada de los pescadores, la de la fiesta, se portó bien, en particular el primer dia", car va enlairar "torres hasta de nueve pisos de carne humana" per Santa Tecla de 1857.7
 

Això ho diem, ja que pressuposem que la colla que va actuar els dies 15 i 16 de gener de 1858 devia de ser tarragonina. De fet, som del parer que aquesta colla devia de ser "la llamada de los pescadores, la de la fiesta" de Santa Tecla de 1857. Ho creiem ja que el món de la marina tarragonina es va implicar en gran manera en les celebracions en honor del Príncep Alfons -un seguit de regates van ser altres números importants de la programació d’aleshores-, i perquè la data d’aquesta celebració és immediatament posterior a la de Santa Tecla de 1857.
 

Tot i això, el que hem volgut destacar sobretot és el fet d’haver-nos trobat amb castells en la programació d’unes festes excepcionals. És a dir, que el que això ens suggereix és que es va acordar la seva inclusió perquè havien de ser indefugiblement una de les diversions més estimades d’aleshores.
 

D’altra banda, també volem remarcar que hem documentat de pas una actuació atípica. En relació a això, sabíem variades celebracions on havien arribat a participat castellers -i diverses de tarragonines relacionades amb els avatars de la monarquia dels Borbons-, però no en coneixíem cap en el marc d’una institució penitenciària. Creiem que l’alcaid ho devia d’haver ordenat, atès que devia voler que els seus reclusos també poguessin gaudir d’unes festes extraordinàries. Inevitablement, aquest fet ens fa sospitar un altre cop que el que es va pretendre llavors va ser simplement assegurar la participació d’un dels divertiments més populars i més del gust de l’època: els castells
 

Finalment, aquesta poc divulgada jornada castellera la presentaríem com un precedent de diferents iniciatives dels nostres dies en el àmbit penitenciari, com per exemple, les diverses xerrades que elements del món casteller actual han organitzat en els darrers anys.
 
 
 

Xavier Güell i Cendra

Referències bibliogràfiques

  1. Bienve Moya, ‘Pròleg’ a Joan Amades, Gegants, nans i altres entremesos. Arxiu de Tradicions Populars, núm. 45, José J. de Olañeta, Editor, Barcelona, 1983, pàg. 7.
  2. Diario de Barcelona, Barcelona, 26 de desembre de 1857, pàg. 10664-5. Transcrivint un text extret del Diario Mercantil de Avisos y Noticias, del Tarragona, de 24 de desembre.
  3. Diario de Barcelona, Barcelona, 11 de gener de 1858, pàg. 291.
  4. Diario de Barcelona, Barcelona, 18 de gener de 1858, pàg. 514. Transcrivint un text extret del Diario Mercantil de Avisos y Noticias, de Tarragona, del 16 de gener.
  5. Diario de Barcelona, Barcelona, 8 de gener de 1858, pàg. 528. Transcrivint un text extret del Diario Mercantil de Avisos y Noticias, de Tarragona, del 17 de gener.
  6. Joan Ramon Macías i Solé, ‘Els primers castells tarragonins (I)’, L’Esperidió, Tarragona, gener-març de 1991, pàgs. 10-12.
  7. Diario Mercanti, de Avisos y Noticias, Tarragona, 25 de setembre de 1857, pàg. 2017. Aquest text apareix transcrit a: Diario de Barcelona, Barcelona, 28 de setembre de 1857, pàg. 7976-7.